Na spletni strani potekajo renovacijska dela, za neugodnosti se v naprej opravičujem

Dognanja

Včasih, ko imam srečo, mislim. Nesrečno je, da obdelane misli prepogosto izgubim. Na tej strani bodo objavljene kratke in ne preveč pomembne misli, da jih ne bi slučajno pozabil.

Tvorjenke v Zdravljici

Nimam preveč rad Zdravljice. Že mogoče da jo je spesnil smetana slovenske lirike,a sem imel, zdaj ko mi je bila dodeljena naloga da v nej najdem tvorjenke, občutek da pesem razglašeno prepevajo opiti nizkorazredni(tvorjenka) meščani v zatohni mestni beznici, tik po zaključki divje razprave o možnih prihodnostih in rešitvah slovenskega naroda. Predstavljene so tvorjenke, ki sem jih našel, in vrste, katere predvidevam da so. In še to: besede sem pustil v izvirni obliki.

Tvorjenka Vrsta tvorjenke
vince izpeljanka
zdravljico izpeljanka
slovenski izpeljanka
sloveče izpeljanka
Sovražnike (2x) izpeljanka
očakov izpeljanka
spone izpeljanka
edinost izpeljanka
pred krn
prelepe sestavljenka
mladenke izpeljanka
domačije izpeljanka
rojak izpeljanka
mejak izpeljanka
nazadnje skop
zase mešana? (sklop in krn)
zato sklop
čmò krn?
Ni jih spet nekaj veliko. Predvsem ker sem jih veliko spregledal, dozdeva pa se mi tudi, da se tu Prešeren ni preveč potrudil.

Vrata

Precej uporabno orodje za ločevanje prostorov so zidovi raznih vrst, a imajo ključno pomankljivost - so vendar stalni.

Nestalni zidovi, tako imenova vrata, so bistra iznajdba, a se nekaterim očitno dozdeva, da niso še dosegla vrhunca svojega oblikovanja. Izumljajo in prodajajo, drugi jih kupujejo, električna drsna vrata. Ko bi vsaj bila znanstveno fantastična, agresivna in strah vzbujajoča, tako pa so, v večini primerov, le pomilovanja vreden avtomatski stekleni vetrobran.

Star Wars door
Primer ustreznih vrat (Star Wars: Episode IV - A New Hope

Sprašujem se, če avtomatska vrata s senzorjem obstajajo samo, da bi posameznika ponižala, ko sama od sebe predvidevajo, da jih ta ni sposoben odpreti sam. Če se ne morate poistovetiti s prejšnim hipotetičnim uporabnikom, ker vam odpiranje vrat predstavlja prevelik miselni napor, vam toplo priporočam da si za zgled vzamete Fince katerim je odpiranje vrat več kot očitno mačji kašelj.

Enako, če ne še bolj, strahotno iznajba, pa so ročke za porivanje vrat. Ročke za porivanje vrat. Predlagam rešitev: na tisti strani kjer vrata vlečemo, naj bo ročka ki predstavlja, če tudi v abstraktni obliki, roko, ki čaka da zanjo potegneš. Stran s katere vrata porivaš, naj imajo preprost plošček, da niti nimaš možnosti vleči.

Za konec povem, da so mi všeč težka, visoka, lesena vrata z medeninastimi kljukami in tudi vrata, ki stražijo podhod Maxi. Ročaji in ploščice idealni v skoraj vseh dvigalih.

september 2022